Kun jij je je eerste spreekbeurt nog herinneren? Oooh wat vond ik dat spannend. Mijn hart zat in mijn keel en mijn handen bibberend onder het zweet. Jep, ik had spreekangst! Ik haatte de spreekbeurt! Maar nu is het mijn werk. Stoer he! Hoe ontstaat die angst eigenlijk? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? Dat lees je in deze blog.
Hoe ontstaat spreekangst?
Het is eigenlijk best logisch. Stel je het volgende eens voor. Je moet een presentatie geven, maar in je hoofd zie je ineens het slechtste scenario ooit voor je. Je struikelt over je woorden, iedereen kijkt je strak aan en… Oei! Wat gebeurt er dan? Je brein zegt: “Help! Gevaar!” en daarom reageert je lichaam met een klassieke en overdreven vlucht of vecht respons. Dat betekent dat je hart sneller gaat kloppen, je ademhaling oppervlakkiger wordt en je misschien wel denkt: “Kan ik alsjeblieft verdwijnen?”
Dat is heel normaal! Ons brein is super goed in het beschermen van onszelf tegen “gevaar”, maar soms schiet het een beetje door. Je denkt dat je aan het overleven bent op een podium, terwijl er eigenlijk niets ernstigs aan de hand is. Het is puur je eigen interpretatie van de situatie.
Maar… Hoe kun je spreekangst overwinnen?
Goed nieuws! Spreekangst is te overwinnen. Hier zijn een paar van mijn favoriete tips:
- Let op je ademhaling.
Als je merkt dat je ademhaling snel en hoog in je borst zit, probeer dan eens bewust dieper te ademen. In door je neus, uit door je mond. Adem naar je buik toe en voel hoe je hartslag weer wat rustiger wordt. Je zult merken dat dit je helpt om weer controle te krijgen. - Bereid je goed voor, maar niet té goed.
Een van de grootste fouten die mensen maken, is dat ze hun tekst woord voor woord uit hun hoofd leren. Dan is één vergeten woord gelijk een ramp. Probeer in plaats daarvan alleen de kernwoorden te onthouden en praat vanuit je eigen ervaring of kennis. Hoe natuurlijker je spreekt, hoe meer ontspannen je overkomt. - Focus op je boodschap, niet op jezelf.
Vaak zijn we te veel bezig met hoe we overkomen. “Zit mijn haar goed? Klink ik raar?” Maar hey, het draait om je boodschap, niet om jou! De mensen luisteren naar wat je te zeggen hebt, niet naar hoe perfect je eruitziet. Focus op de waarde die je brengt. - Begin je voorbereiding sprekend, niet schrijvend.
Als je wilt leren fietsen, doe je dat ook niet door erover te lezen in een boek. Je leert door te doen. Voor spreken geldt precies hetzelfde! Want ook spreken is een vaardigheid, net als fietsen. Iedereen kan het leren. Inderdaad, door te doen. Start dus niet met schrijven of met het volgieten van je powerpoint (met alles wat je niet mag vergeten). Je krijgt er alleen maar saaie presentaties van. En dat wil je nou juist voorkomen. - Visualiseer je succes.
In plaats van te denken aan wat er mis kan gaan, kun je ook denken aan hoe goed je presentatie gaat verlopen. Zie jezelf met plezier en vol zelfvertrouwen spreken. Zie hoe de zaal lacht om jouw woorden of diep nadenkt over wat je zegt. Positieve visualisatie werkt echt;-) - Oefen, oefen, oefen.
Het klinkt cliché, maar oefening baart kunst! Spreek in kleine stapjes. Begin met een klein publiek, zoals je familie of vrienden, en bouw het op. Elke keer dat je oefent, wordt het makkelijker. Voor je het weet, rock je dat podium als een pro!
En onthoud…
Iedereen heeft last van zenuwen. Het gaat erom dat je die angst niet de baas laat zijn. Maar hem ziet als je vriend. Iemand die je klaarstoomt voor een top-prestatie. Adem diep in, geloof in jezelf, en wees vooral niet te streng. Spreken voor een groep is iets wat iedereen kan leren. Jij dus ook!
WIl jij je spreekangst samen met mij overwinnen. Vol vertrouwen leren spreken. Of je verhaal inspirerend over de bühne brengen? Boek de incompany training ‘Spreken als een Baas’. Ik help je graag verder. Als je dan toch zichtbaar bent, kun je er maar beter van genieten.
Maak er een stoere dag van!
Met sprekende groet,
Dyonne
0 Reacties