In een team, hebben de leden een gezamenlijk doel. In de ideale situatie richten de teamleden hun beschikbare energie op die gezamenlijke taak. In werkelijkheid is dit meestal niet het geval. Hoe komt dat?
Als we samenwerken, stappen we in een sociale context. Daar zijn we in eerste instantie bezig met onze eigen positie en met het overleven in relatie tot elkaar. Veel energie gaat dus verloren, omdat de focus naar andere zaken gaat. Dit gaat ten koste van de effectiviteit van het team als geheel.
Om meer grip op de resultaten en de effectiviteit van teams te krijgen, is het belangrijk om de bovenstroom en de onderstroom in een team te leren onderscheiden.
Bij de bovenstroom gaat het over concrete zaken:
– Het gezamenlijke doel
– Afspraken om dit doel te realiseren
– Bijdragen teamleden. Wie doet wat?
– Procedures: Hoe werken we samen.
Deze concrete zaken geven richting en focus. Hoe duidelijker ze zijn, hoe meer richting dit het team geeft.
Bij de onderstroom gaat het over de zaken die van invloed zijn waarop de energie van de teamleden wordt gericht:
– De interactiepatronen tussen de teamleden (concreet gedrag);
– Emoties: bang, blij, boos, bedroefd;
– Behoefte aan erkenning en goedkeuring
– Fysieke sensaties in het lichaam;
– De geschiedenis van een team, organisatie of groep die onbewust invloed uitoefent op het gedrag in het heden.
De onderstroom blijft meestal onbesproken. We hebben het er liever niet over, maar hij is er wel. Niet handig! Het is de onderstroom die de energie levert om de gewenste resultaten van de bovenstroom te bereiken.
Als het bijvoorbeeld niet lukt om samen een resultaat te halen, roept dat frustratie op. De eerste impuls is dan vaak om elkaar de schuld te geven. Dat helpt het team als geheel niet verder. De energie in de onderstroom is zo niet vrij om ingezet te worden voor het gezamenlijke doel.
Het is de taak van de leider om de energie in de onderstroom zo veel mogelijk te richten op de doelstelling uit de bovenstroom. En het team als geheel verantwoordelijk te maken. Wil je daar meer over weten? Lees dan ook eens dit artikel Hoe neem je een groep als geheel waar? Ik geef je daar een aantal ideeën die jou daarbij helpen.
Maak er een stoere dag van. 💯% Puur.
0 Reacties