Home » Blog » Teamontwikkeling » Hoe neem je een groep als geheel waar?

Hoe neem je een groep als geheel waar?

door | 30 jun, 2024 | Leiderschapsontwikkeling, Teamontwikkeling

Om een groep als geheel te zien,  moet je het gedrag van de leden niet persoonlijk maken. Maar hoe doe je dat? In deze blog geef ik je vier invalshoeken die jou daarbij helpen.

1. Uitzoomen.
Om een groep als geheel te zien, moet je echt naar het geheel kijken. Laat die drang om naar individuen te kijken los. Leun achterover en probeer steeds de hele groep in één oogopslag te vangen. Focus tijdens een vergadering niet alleen op de spreker, maar op de hele groep. Zo blijf je alert op het grotere geheel en raak je niet verstrikt in de details. Blijf nieuwsgierig naar de hele groep.

2. Interactiepatronen observeren.
Om de groep als geheel te zien, gaat het niet om wat er gezegd wordt, maar om de interactiepatronen. Hoe reageren leden op elkaar? Let op herhalende patronen, want daar zit veel waardevolle informatie in. Om gezamenlijke doelen te bereiken, moet alles wat de leden inbrengen gehoord en benut worden. Dit moeten de meeste groepen leren, want vaak zijn er interactiepatronen die dit belemmeren.

Een veelvoorkomend negatief patroon is het stapelen van inbreng. Het lijkt alsof elke spreker de vorige niet gehoord heeft. Meningen en gedachten worden gewoon op elkaar gegooid, zonder echt inhoudelijke reacties. Het voelt alsof elke spreker steeds opnieuw begint.

Een tweede veelvoorkomend negatief patroon is het ‘ja-maar’ gedrag. Dit gebeurt wanneer iemand eerst ja zegt, maar dan uitlegt waarom het idee niet goed is, of met een nieuw voorstel komt dat niet aansluit. Als je niet oplet, richt je je snel op de individuele spreker. Blijf uitzoomen en kijk of meerdere leden dit doen. Zo zie je het patroon beter. Benoem het, vraag of de groep het herkent, en bespreek het negatieve effect. Maak afspraken voor betere communicatie, zoals dat de volgende spreker altijd voortbouwt op wat de vorige zei.

3. Van deel naar geheel
Het gedrag van één persoon vertelt veel over de groep als geheel. Het laat zien wat er in het systeem speelt. De context beïnvloedt ons gedrag vaak meer dan we willen. Wat we doen, bewust of onbewust, hangt af van de groepsdynamiek. Gedrag in groepen onthult veel over de groep als geheel. Bewustwording is de eerste stap naar groei.


4. Jijzelf als spiegel
Een succesvolle interventie is om je eigen ervaringen in de groep niet persoonlijk te maken, maar te zien als info over wat er speelt. Gebruik je gedachten, gedrag, gevoelens en sensaties om te checken hoe anderen dit ervaren. Zo toets je je eigen aannames en ontdek je of je ervaring groepsgerelateerd of persoonlijk is. Dit is essentieel om van individu naar groepsdenken te gaan

Als er meer leden binnen de groep zijn die jouw ervaring en beleving herkennen, dan weet je zeker dat je informatie over de groep als geheel te pakken hebt. Dit versterkt de verbinding met elkaar. Als je de ervaring persoonlijk maakt, en niet met de groep deelt, kom je alleen te staan en wordt het lastiger je rol te pakken.

Als leidinggevende of professional is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen gevoelens om beter te begrijpen wat er onder de oppervlakte speelt. Tijdens een vergadering kun je verkennen wat er in jou omgaat, gewoon nieuwsgierig zonder meteen actie te ondernemen.

Wil je alle energie van de groepsleden richten op het gezamenlijk doel? Ga experimenteren met bovenstaande punten. Wil je je ervaring met me delen? 

Maak er een stoere dag van. 💯% Puur.

Over Dyonne

Het is mijn missie om zoveel mogelijk leiders en teams te faciliteren om betekenisvolle resultaten te halen, gedreven vanuit het hart.  Losmaken wat vastzit en anderen vleugels geven. Dat is het allermooiste van mijn werk.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin